
Indiferent de câți ani de experiență aveți în antreprenoriatul social, indiferent câte programe de economie socială ați demarat sau câte întreprinderi sociale ați fondat, mereu va exista câte ceva nou de învățat.
Albert Einstein a spus odată că „cine nu a greșit niciodată, nu a încercat niciodată ceva nou” și că „important este să nu te oprești niciodată din a-ți pune întrebări”.
Pe măsură ce ritmul schimbării se accelerează, antreprenorii sociali trebuie să fie flexibili, adaptabili și să dea dovadă de exemplu. Marii antreprenori sociali învață, cresc și se concentrează întotdeauna pe crearea unui mediu în care angajații, clienții și beneficiarii lor să poată progresa.
Tot Einstein spunea:
„Nu încerca să fii un om de succes, ci un om de valoare”.
Și asta este, în esență, motto-ul după care se ghidează antreprenorii sociali.
Cuprins articol
Iată o listă cu câteva articole must-read pentru antreprenorii sociali la început de drum:
De ce antreprenorii sociali preiau conducerea
» Antreprenoriatul social a primit un impuls semnificativ în 2003, când un grup de reprezentanți ai ONG-urilor a fost invitat la prima sesiune de antreprenori sociali de la Forumul Economic Mondial din Davos. De atunci, ideea de antreprenoriat social a fost îmbrățișată la nivel global de către companii, guverne și organizații non-profit. Rezultatul este un nou model de afaceri orientate pe impactul social pe care îl pot aduce în comunitățile din care fac parte, precum și o cerere mai mare de lideri care pot dezvolta inovații sustenabile.
6 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte de a înființa o întreprindere socială
» Datorită misiunii lor unice, întreprinderile care au obiectivul de a obține profit și de a-l redirecționa spre cauze sociale au de răspuns la un set diferit de întrebări decât întreprinderile tradiționale. Care sunt întrebările critice pe care ar trebui să le puneți dacă doriți să fiți o întreprindere socială de inserție? Iată șase lucruri la care să te gândești.
6 pași pentru finanțarea unei întreprinderi sociale nou înființate
» Ai o idee grozavă de afaceri. Toți prietenii tăi spun că ar cumpăra produsele și serviciile tale. Tot ce mai ai nevoie este de un pic de capital, pentru a putea transforma această idee în primul tău prototip. Strângerea de fonduri este însă de multe ori o misiune grea. Deși întreprinderile sociale ar trebui să poată să se susțină singure, rareori se întâmplă așa, mai ales când sunt la început de drum. Sunt necesare diferite tipuri de strângere de fonduri, în etape diferite, pe măsură ce afacerea crește.
4 strategii pentru ca întreprinderea ta socială să iasă în evidență
» Pentru ca întreprinderile sociale să își maximizeze impactul, acestea trebuie să ajungă în mod eficient la publicul țintă, lucru care este mai dificil ca niciodată, cu abundența de companii similare care concurează pentru atenția consumatorilor. În acest articol găsiți patru modalități cheie pentru a vă asigura că impactul vostru social este remarcat.
Patru sfaturi cheie pentru funcționarea unei întreprinderi sociale de succes
» Un număr tot mai mare de business-uri au devenit întreprinderi sociale, create pentru a rezolva problemele sociale și de mediu, iar acest fenomen este în creștere. Dar cum se autosusțin întreprinderile sociale pe termen lung? SmartCompany a vorbit cu experți și antreprenori sociali de succes pentru a afla primele patru sfaturi despre cum să conducă o întreprindere socială sustenabilă.
Cei săraci și vulnerabili nu sunt materie primă pentru mântuirea ta
» Un avertisment solemn pentru cei care lasă ego-ul să le întunece judecata socială și de afaceri. Scrisoarea către un tânăr antreprenor social, scrisă de Liam Black, susține că portretizarea oamenilor în salvatori și super-eroi poate avea consecințe neintenționate și conduce inevitabil la decizii discutabile. Postarea a provocat reacții sincere din partea comunității de inovare socială din întreaga lume.
Modelul de business one-for-one: Evitarea consecințelor neintenționate
» Companiile care produc totul, începând de la încălțăminte până la ochelari de vedere, au implementat așa-numitul model de business one-for-one, adică pentru fiecare produs vândut, cineva care are nevoie primește o donație. Ajută această strategie sau dăunează beneficiarilor vizați?
Cum pot avea antreprenorii sociali un impact cât mai puternic?
» Cu atât de multe întreprinderi mici, antreprenorii sociali riscă ca eforturile lor bine intenționate să fie fragmentate și să nu producă schimbarea dorită în cele din urmă. Aceștia pot însă evita sau compensa această fragmentare prin adoptarea a trei abordări, care permit chiar și celei mai mici întreprinderi sociale să aibă un impact extraordinar.
Poate o întreprindere socială să se dezvolte suficient de mult încât să schimbe lumea?
» O afacere care își propune să ajute societatea are în mod clar o perspectivă mai bună din punct de vedere moral, dar ce se întâmplă atunci când vine vorba strict de afaceri? Când li se cere să aleagă între două întreprinderi, investitorii de capital de risc vor alege întreprinderea cu o poveste socială sau întreprinderea care îi poate aduce un plus de profitabilitate? În timp ce observăm semne încurajatoare de creștere în lumea investițiilor cu impact social, dacă aceasta nu reușește să devină o practică obișnuită, atunci cum va fi reuși o întreprindere socială să devină suficient de mare pentru a schimba lumea?
» Nu există nicio îndoială că termenul de „antreprenoriat social” și-a atins deja scopul, dar astăzi servește doar la accentuarea dihotomei „social” și „comercial”. Duncan Green susține că acest lucru creează o separare falsă între „aici facem bani” și „aici facem bine”. Și exact această abordare e ceea ce este în neregulă cu capitalismul de astăzi.
Să nu mai etichetăm totul ca „antreprenoriat social”
» Termenul de „inovație disruptivă” este folosit foarte mult în ziua de azi. Termenul a deviat de la definiția inițială, care a fost neînțeleasă pe scară largă, iar principiile sale de bază au fost adesea aplicate greșit. Va urma expresia zilei, cea de „antreprenoriat social”, pe o cale similară? Sau a făcut-o deja?
Heropreneurship – Mitul antreprenorului erou
» Suntem în epoca heropreneurship-ului sau a antreprenoriatului ca formă de eroism: toată lumea vrea să se facă antreprenor social. Mitul antreprenorului creează o falsă ierarhie cu „fondatorul start-up-ului” în partea de sus. Această obsesie este încurajată și promovată în educație, finanțe sau mass-media. Daniela Papi-Thornton a conceput acest raport pentru a ajuta toate entitățile, trainerii și finanțatorii să mute accentul de pe antreprenorul social pe crearea unui impact social pozitiv.
Photo credit: Pexels