
Pe 4 decembrie 2020 a fost organizat summitul internațional „Economia socială pentru o redresare mai incluzivă, sustenabilă și echitabilă”. 19 guverne ale Uniunii Europene, printre care și România, confirmă necesitatea integrării economiei sociale în Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă.
Gazda acestui summit a fost Ministrul Muncii și Economiei Sociale din Spania, Doamna Yolanda Díaz, și a reunit ofițeri de rang înalt printre care comisarul european Nicolas Schmit, precum și alți miniștri și oficiali din domeniul muncii și economiei sociale din statele membre UE.
Care sunt obiectivele Declarației de la Toledo?
1. Creșterea vizibilității și recunoașterea economiei sociale prin politici publice, planuri și acțiuni specifice în colaborare cu întreprinderile sociale și entitățile din domeniul economiei sociale și oamenii care lucrează în cadrul acestora.
2. Promovarea modelului de dezvoltare economică, socială și de mediu pe care o propune economia socială
3. Crearea de ecosisteme favorabile pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale și a altor entități din domeniul economiei socială
4. Asigurarea că există sprijinul financiar pentru consolidarea unei economii sociale viabile și sustenabile
5. Demonstrarea și promovarea rolului economiei sociale într-o lume post-COVID19 mai incluzivă și echitabilă
6. Stimularea extinderii internaționale a economiei sociale
7. Promovarea inovației sociale și a politicilor publice inovatoare prin mecanisme de cooperare și dialog la nivel înalt (cum ar fi Planul european de acțiune pentru economia socială)
Cine a semnat Declarația?
70% dintre guvernele UE au semnat acordul istoric prin care își asumă angajamentul ferm pentru dezvoltarea sectorului de economie socială. Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.
„Declarația de la Toledo privind economia socială ca un factor cheie pentru un viitor incluziv, arată un sprijin larg din partea a 19 state membre europene pentru toate modelele de afaceri ale economiei sociale – cooperative, societăți mutuale, asociații, fundații, întreprinderi sociale și alte forme – ca un factor de progres social și economic, ca o modalitate de canalizare a acțiunii colective pentru a genera soluții comune la provocări comune și crearea de noi oportunități. Acesta este momentul economiei sociale, momentul de a ne dezvolta dincolo de granițele noastre actuale, de a ne extinde în întreaga UE și în lume, ca motor al dezvoltării durabile. Un mesaj puternic pentru 2021, anul în care trebuie să construim o strategie europeană eficientă pentru economia socială.” a declarat Juan Antonio Pedreño, președinte SEE și CEPES.
Puteți urmări înregistrarea evenimentului în limba engleză aici.
Puteți citi documentul în limba engleză aici.
Orașul Toledo, capitala europeană a economiei sociale 2020
Orașul Toledo a fost desemnat Capitala europeană a economiei sociale 2020, după Strasbourg în 2019, Maribor în 2018 și Madrid în 2017. Capitala europeană a economiei sociale 2021 va fi anunțată foarte curând.
Declarația de la Toledo a fost principala activitate desfășurată în cadrul președinției spaniole din 2020 a Comitetului de monitorizare pentru Declarația de la Luxemburg. Acest comitet este numit astfel datorită Declarației de la Luxemburg adoptată în 2015 sub conducerea fostului ministru al Muncii și Economiei Sociale din Luxemburg, Nicolas Schmit, care în prezent ocupă funcția de Comisar UE.
2021, an crucial pentru economia socială
În 2021 președinția Comitetului de monitorizare pentru Declarația de la Luxemburg va fi preluată de Portugalia, în paralel cu președinția Consiliului Uniunii Europene. Secretarul de stat Gabriel Bastos a subliniat că Portugalia își propune să organizeze un summit al economiei sociale pe 29 martie 2021.
Italia și-a exprimat interesul de a prelua președinția comitetului în 2022 și si-a exprimat angajamentul față de economia socială în președinția G20.
2021 este un an esențial în asigurarea recunoașterii economiei sociale drept un motor către o tranziție verde și digitală corectă, o reconstruire mai bună și durabilă, precum și asigurarea că nimeni nu rămâne în urmă.
Drumul de la Declarația de la Luxemburg (2015) până la Declarația de la Toledo (2020)
Declarația de la Luxemburg a fost primul pas în evoluția către Declarația de la Toledo. Alte declarații în sprijinul economiei sociale au fost publicate aproape anual:
2015 – Declarația de la Luxemburg „O foaie de parcurs către un ecosistem mai incluziv pentru întreprinderile sociale”
2016 – Declarația de la Bratislava „”Economia sociala ca actor important în furnizarea unor răspunsuri eficiente la provocările societale actuale în UE și în lume”
2017 – Declarația de la Madrid „Economia socială, un model de business de viitor pentru Uniunea Europeană”
2017 – Declarația de la Ljubljana „Expansiunea întreprinderilor sociale în economia socială și solidară: spre o cooperare mai solidă și structurată între UE și Europa de Sud-Est”
2019 – Manifestul „Pact pentru impact, o alianță globală pentru o economie socială și incluzivă”
2019 – Manifestul Organizației Internaționale a Muncii „Economia socială în viitorul forței de muncă”
2020 – Declarația de la Toledo „Economia socială și solidară ca factor cheie pentru un viitor incluziv și sustenabil”
Sursa: https://www.socialeconomy.eu.org/2021/01/12/19-eu-member-states-adopt-toledo-declaration-on-social-and-solidarity-economy/