
Acceleratorul de Întreprinderi Sociale a fost gândit ca un incubator pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului economiei sociale. Acesta va servi ca bază pentru programele viitoare prin care ADV România va contribui la dezvoltarea ecosistemului de economie socială. Proiectul se încheie aici, însă călătoria continuă, alături de o comunitate de impact dedicată să găsească soluții inovatoare la problemele societății.
Scopul proiectului a fost înființarea unui număr minim de 21 de întreprinderi sociale la nivelul a 7 regiuni de dezvoltare din România, ca soluție sustenabilă pentru reducerea disparităților sociale, combaterea sărăciei și crearea de locuri de muncă incluzive pentru persoane care aparțin grupurilor defavorizate.
Acceleratorul de Întreprinderi Sociale nu este doar un proiect, ci un program pe termen lung prin care vom dezvolta în continuare sectorul de economie socială în România, R. Moldova, Ucraina și alte țări din parteneriatul Estic. Câteva instrumente create în cadrul acestui proiect vor continua să fie utilizate: Barometrul Economiei Sociale – culegere date anuale din sector, Harta Interactivă a Întreprinderilor Sociale, clusterul de economie socială pe care l-am înființat și unde fac parte peste 70 de entități, va continua să asigure transfer know-how și dezvoltare pentru sector, Academia ADV va asigura suport direct prin formare, vizite de studiu, conferințe și alte evenimente care să pună economia socială pe agenda publică. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului am inițiat 3 proiecte legislative care să creeze un cadru favorabil pentru întreprinderile sociale de inserție. – Angela Achiței, Președinte ADV România
116 persoane din țară au participat la cursurile de “Antreprenor în Economia Socială” și ”Manager de Întreprindere Socială”.
59 planuri de afaceri au fost depuse în competiția ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” și au urmat un proces amplu de evaluare: verificare administrativă; evaluarea tehnică și etapa de pitch.
In final, s-au inființat 21 de întreprinderi sociale, 8 dintre acestea fiind și întreprinderi sociale de inserție. Valoarea totală a granturilor care au fost oferite acestor entități este de 2,1 milioane de euro.
108 locuri de muncă au fost create în cadrul acestor întreprinderi, iar 16 dintre acestea sunt destinate persoanelor din grupuri vulnerabile.
Pe tot parcursul proiectului, antreprenorii sociali au beneficiat de mentorat și consiliere pentru dezvoltarea afacerilor sociale în cadrul Laboratorului de Antreprenoriat Social dezvoltat de către partenerul de proiect – fonduri structurale punct ro.
Impactul social al acestor întreprinderi are deja un rol transformator asupra comunităților. Start-up-urile de economie socială au creat locuri de muncă incluzive pentru persoanele greu angajabile (persoane care provin din centre de plasament, persoane cu sindrom down sau cu afecțiuni neurologice); reciclează materiale de construcții din demolări sau uleiul uzat; oferă servicii medicale și sociale gratuite pentru copiii și femeile din medii vulnerabile; ajută persoanele vârstnice cu alimente preparate sau oferă copiilor din comunitate acces gratuit la servicii educaționale și ateliere tematice.