
Accesul adecvat la piețele de bunuri și servicii produse de întreprinderile de economie socială (IES) este fundamental pentru dezvoltarea și durabilitatea acestora. Dezvoltarea unei culturi a „cumpărării de la IES” este o piatră de temelie pentru un ecosistem de economie socială vibrant și dinamic, permițând accesul acestora atât la piețele publice, cât și la cele private, care poate fi sprijinite strategic de politicile publice. Aceste precizări se regăsesc într-un set de Îndrumări pentru autoritățile publice locale în elaborarea politicilor pentru economia socială și solidară[1] publicat de United Nations Research Institute for Social Development.
→ Îndrumările ONU privind politicele publice pentru economia socială
Politicile în domeniul achizițiilor publice care favorizează IES pot reprezenta o sursă de venit previzibilă și durabilă pentru IES. În același timp, IES au oportunități de a-și vinde bunurile și serviciile pe piețe private, atât direct consumatorilor (întreprinderi către consumatori sau B2C), cât și indirect prin dezvoltarea de parteneriate cu alte IES sau firme private din lanțurile de aprovizionare mai largi (business to business sau B2B). Aceste oportunități au crescut pe măsură ce consumatorii individuali și întreprinderile cu scop lucrativ devin din ce în ce mai sensibile la achizițiile etice și responsabile.
Există instrumentele de politică publică, de exemplu, platforme online de achiziții sociale, pentru a facilita întâlnirea dintre cerere și ofertă, care pot facilita accesul IES atât la piețele private, cât și la cele publice la nivel regional, național și chiar internațional.
Cazul muncipalității Barcelona [2]
Consiliul municipal al Barcelonei este un exemplu la nivel european pentru curajul și determinarea cu care promovează achizițiile publice durabile, care integrează considerente sociale, de mediu, etice și inovatoare care au în vedere atât drepturile lucrătorilor cât și ale beneficiarilor și utilizatorilor vizați de contracte publice. Scopul este, de asemenea, de a încuraja o economie locală circulară și durabilă, care promovează activitatea economică a întreprinderilor locale mijlocii, mici și micro și, în special, a întreprinderilor sociale. Angajamentul Barcelonei pentru achiziții sociale este parte din angajamentul său pentru realizarea Agendei 2030 a ONU.
Consiliul Municipal al Barcelonei are un Ghid de achiziții publice sociale care definește măsuri sociale, incluzive și de justiție socială la fiecare nivel pentru a promova achizițiile publice în întreprinderile din subordinea sa și rintre profesioniștii din domeniul achizițiilor. Ghidul vizeaza achiziționarea de servicii și produse de la firme / întreărinderi al căror model de afaceri este bazat pe salarii decente și care promovează contracte de muncă etice și stabile.
→ Ghidul achizițiilor publice sociale, Barcelona
Măsurile sociale stabilite în ghid sunt clasificate și distinse în funcție de obiectivele lor
- Reglementări care determină o implementare eficientă a măsurilor sociale
- Specificația conform căreia obiectul contractului include măsuri sociale.
- Bugetul maxim al invitației la licitație defalcat pe indicatori de cost.
- Obligația de a furniza informații despre subcontractare în etapa invitației la licitație
- Ponderea corespunzătoare acordată prețului pentru a asigura calitatea serviciilor și drepturile sociale.
- Determinarea ofertelor neobișnuit de mici, luând în considerare respectarea garantată a contractelor de muncă aplicabile
Măsuri în favoarea drepturilor de muncă ale lucrătorilor care execută contractele
- Evaluarea pozitivă a recrutării deschise
- Menținerea condițiilor de angajare, ținând seama de contractele de muncă aplicabile pe durata de viață a contractului
- Evaluarea pozitivă a salariilor îmbunătățite în ceea ce privește acordurile de muncă de referință
- Transferul forței de muncă
- Responsabilitate comună pentru concilierea muncii cu timpul personal și familial
Măsuri pentru promovarea ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale
- Recrutarea șomerilor cu probleme speciale de plasare profesională sau excluziune socială
- Muncitori cu dizabilități
- Accesibilitate universală
Măsuri pentru promovarea întreprinderilor sociale și a unui model de economie socială și solidară
- Contracte rezervate
- Subcontractarea întreprinderilor de economie socială
- Respectarea reglementărilor sociale și de ocupare a forței de muncă în procesul de producție și distribuția comercială
Măsuri de promovare a IMM-urilor
- Plata companiilor subcontractate direct
- Monitorizarea subcontractării în etapa de executare a contractelor
În 2019, ca rezultat al acestei strategii de achiziții publice sustenabile inițate în 2016, deja peste 88% dintre contractele publice din Barcelona aveau clauze sociale și criteria de mediu și inovare.
Cum a inclus orașul Barcelona clauze sociale în recenta achiziție de servicii de colectare a gunoiului menajer?
Iată cum a operaționalizat orașul Barcelona aceste obiective în recenta achizitiție de servicii de colectare a gunoiului. Colectarea gunoiului și reciclarea sunt domenii în care, peste tot în lume, sunt active întreprinderi sociale de inserție sau cooperative de lucrători. Este un serviciu ideal pentru a implementa procedurile de achiziții publice sociale. Spre exemplificare, iată cum a procedat orașul Barcelona în achizitionarea acestor servicii. De notat că au avut în vedere și câteva clauze sociale. Au fixat ținte clare de mediu, de serviciu pentru cetățeni și …sociale. Noul contract permite o creștere cu 225 a numărului de lucrători, aducând totalul la 4.400.

Principalele obiective ale noului contract de curățenie sunt:
- Adaptarea serviciul la specificul fiecărui cartier, pentru a îmbunătăți rezultatele: curățare suplimentară în punctele critice, utilizare mai eficientă a resurselor și curățare mai intensă în zonele folosite cel mai mult de cetățeni.
- Realizarea a 60% colectare selectivă a deșeurilor până în 2030 : lansarea sistemului de colectare din ușă în ușă în zone noi, introducerea de noi tehnologii și o flotă de vehicule electrice pentru a reduce poluarea.
- Îmbunătățirea controlului serviciului: gestionarea noului contract de la administrația municipală, automatizarea datelor și deschiderea informațiilor către cetățeni.
- Garantarea gestionării responsabile din punct de vedere social a serviciului: crearea de planuri de egalitate și nediscriminare, introducerea de clauze sociale și cel puțin 10% din valoarea totală sub-contractă cu companii din economia socială.
[1] Jenkins, Hamish, Ilcheong Yi, Samuel Bruelisauer and Kameni Chaddha. 2021. Guidelines for Local Governments on Policies for Social and Solidarity Economy. Geneva: UNRISD.
[2] https://ajuntament.barcelona.cat/contractaciopublica/en/social-public-procurement –
Photo credits: Business vector created by vectorjuice – www.freepik.com