
Rețeaua europeană a întreprinderilor sociale de inserție – The European Network of Social Integration Enterprises (ENSIE) a lansat campania #BuyResponsible! – o campanie de promovarea a achizițiilor sociale, care marchează aniversarea a 20 de ani de la înființarea organizației și se va derula pe tot parcursul anului 2021. Campania vizează toate tipurile de publicuri, inclusiv autoritățile publice.
Cuprins articol
ENSIE promovează exemplele de bune practici în utilizarea contractelor rezervate
În cadrul acestei campanii, ENSIE promovează autoritățile locale, regionale sau națională care utilizează piața rezervată în conformitate cu articolul 20 din Directiva 2014/24 / UE (peste pragul european). Instituțiile interesate sunt îndemnate să transmită un mesaj la ensie@ensie.org. La același mesaj pot fi trimise și exemplele de bune practici în utilizarea contractelor rezrvate, identificate de specialiști în domeniul economiei sociale sau antreprenori sociali.
În acest an important pentru ENSIE, pe care îl dedică achizițiilor sociale, Comisia Europeană a publicat a doua ediție a Ghidulului achizițiilor publice sociale, oferind indicații practice pentru achizitorii publici, în ceea ce privește considerarea impactului bunurilor, serviciilor și lucrărilor pe care le cumpără. Este un document fără caracter obligatoriu, dar ar putea fi un adevărat ghid pentru cumpărătorii publici, care sunt încurajați să ia în considerare impactul social al achizițiilor lor și să folosească achizițiile sociale pentru a atinge obiectivele sociale, printre care găsim adesea crearea de locuri de muncă și incluziunea socială.
Ghidul reflectă modificările introduse de directivele UE din 2014 privind achizițiile publice, care au creat un cadru legal flexibil pentru utilizarea achizițiilor publice responsabile din punct de vedere social (socially responsible public procurement – SRPP), definit în ghid ca fiind „despre realizarea unor rezultate sociale pozitive în contractele de achiziții publice”.
„Responsabilitatea socială” în achizițiile publice înseamnă că acestea nu trebuie să fie ghidate doar de principiul „cel mai mic preț” sau „cea mai bună valoare pentru bani”, ci și de asigurarea faptului că achizițiile obțin beneficii sociale pe parcursul întregului proces de achiziții, multiplicând valoarea banilor, care se reîntorc sub forma unor beneficii în comunitate. O astfel de abordare asigură sustenabilitate și contribuie la creșterea unor comunități prospere.
Pe 21 septembrie 2021, ENSIE organizează la Bruxelles un eveniment pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a programului „Supporting inclusive labour markets!
Evenimentul este deschis publicului și înregistrarea se poate face aici.