
Lansarea oficială a noului Plan Acțiune al Uniunii Euroepne pentru Economia Socială a avut loc pe 16 decembrie, la Bruxelles, în prezența a doi comisari europeni și cu participarea virtuală a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus.
Înregistrarea evenimentului de lansare a Planului de Acțiune pentru Economia Socială
Contexte favorabile pentru dezvoltarea entităților din economia socială
Prin Planul de Acțiune pentru Economia Socială, Comisia Europeană creează un context favorabil pentru ca entitățile din economia socială să beneficieze de oportunitățile de pe piața internă.
Comisarul UE, Nicolas Schmit a declarat că Comisia Europeană va crea „condiții de concurență echitabilă” pentru întreprinderile sociale din țările membre, astfel încât acestea să poată beneficia pe deplin de avantajele pieței interne a UE.
Planul stabilește propuneri de promovare a economiei sociale până în 2030 și este prima inițiativă politică majoră a UE în acest domeniu de la Inițiativa pentru afaceri sociale din 2011.
Schmit a spus că planul de acțiune oferă economiei sociale „recunoaștere și vizibilitate”.

„Datorită rădăcinilor sale locale puternice, economia socială poate oferi soluții inovatoare, de jos în sus, la multe dintre provocările globale de astăzi, cum ar fi schimbările climatice, digitalizarea și excluziunea socială. Economia socială lucrează cu și pentru comunitățile locale și are un potențial imens de creare de locuri de muncă. Cu acest plan de acțiune, cred că organizațiile din economia socială vor fi împuternicite să se extindă, să fie recunoscute și să aibă un impact și mai mare asupra societății”, a declarat Nicolas Schmit, Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.
La rândul său, Comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a reafirmat importanța schimbării paradigmei economice în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19.

„Economia socială creează locuri de muncă şi creştere economică aproape de nevoile cetăţenilor şi de mediul lor de viaţă imediat. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a demonstrat, la rândul său, rezilienţa şi ingeniozitatea modelelor de afaceri din economia socială. Pentru a continua dezvoltarea potenţialului şi a contribuţiei lor la transformarea verde şi digitală, lansăm un parcurs de tranziţie pentru ecosistemul. Vom colabora cu toate părţile interesate pentru o economie mai favorabilă incluziunii şi mai sustenabilă”, a declarat Comisarul pentru Piaţa Internă Thierry Breton
Profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, i-a îndemnat pe liderii europeni să lanseze un fond de capital de risc pentru afaceri sociale „pentru ca toți cei care doresc să își înceapă afacerea pentru prima dată să poată face acest lucru”. Yunus a spus că organizațiile ar trebui să prezinte o propunere de afaceri mai degrabă decât una de caritate – astfel încât țările să poată investi banii în loc să îi doneze.

Ce entități fac parte din economia socială
Planul de Acțiune pentru Economia Socială va oferi suport pentru 2,8 milioane de organizații din Europa.
Acest sector înseamnă:
- 13 milioane de locuri de muncă
- 6,3% din forța de muncă
- 0,6 – 9,9% din toate locurile de muncă din statele membre
Entități care fac parte din economia socială:
- cooperative
- societăți de beneficii mutuale
- asociații
- fundații
- întreprinderi sociale

Ce planuri are Comisia Europeană pentru dezvoltarea economiei sociale
Planul de acțiune al UE pentru economia socială enumeră zeci de propuneri, inclusiv:
- O recomandare a Consiliului privind dezvoltarea cadrului legal pentru economie socială
- Un portal pentru economia socială – o resursă unică pentru toate informațiile despre finanțarea, politicile, rețelele și inițiativele UE
- O academie de politici pentru stimularea antreprenoriatului în rândul tinerilor
- Un nou Centru european de competențe pentru inovare socială
- O inițiativă Buy Social – achiziții responsabile, pentru a sprijini parteneriatele locale și regionale între entitățile din economia socială și companii
- Noi produse financiare în cadrul programului InvestEU, care vizează mobilizarea finanțării private pentru întreprinderile sociale
