
La trei ani de la aprobarea Pilonului european al drepturilor sociale, ENSIE (Rețeaua europeană a întreprinderilor de integrare socială) a publicat un raport care prezintă contribuția întreprinderilor sociale de inserție la punerea în aplicare a principiilor care stau la baza Pilonului european al drepturilor sociale. De asemenea, raportul prezintă modele de bune practici la nivel european, precum și recomandările ENSIE pentru o mai bună implementare a acestor principii.
UtilDeco, unitate protejată și întreprinderea socială de inserție deținută de ADV România, este singurul exemplu din România prezentat ca model de bune practici și una dintre cele 4 întreprinderi europene care servește ca model în ceea ce privește incluziunea persoanelor cu dizabilități.
Întreprinderile sociale de inserție au ca principal obiectiv integrarea socială și profesională a persoanelor defavorizate. Prin activități diversificate și inovatoare, acestea contribuie la punerea în aplicare a 15 dintre cele 20 principii ale Pilonului European al Drepturilor Sociale.
UtilDeco este singura întreprindere socială din România care a fost inclusă în raportul ENSIE și catalogul modelelor de bune practici, fiind prezentată ca un exemplu de bune practici în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilități, alături de alte 3 întreprinderi sociale, din Croația, Italia și Grecia.
Pilonul european al drepturilor sociale în 20 de principii
Pilonul european al drepturilor sociale este menit să ofere drepturi noi și mai eficiente pentru cetățeni, având la bază 20 de principii esențiale.
- Educație, formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții
- Egalitatea de gen
- Egalitatea de șanse
- Sprijin activ pentru ocuparea forței de muncă
- Locuri de muncă sigure și adaptabile
- Salarii echitabile
- Informare despre condițiile de angajare și protecție în caz de concediere
- Dialogul social și dreptul angajaților de a fi informați despre temele relevante pentru ei
- Echilibrul dintre viața profesională și cea personală
- Un mediu de lucru sănătos, sigur și adaptat și protecția datelor
- Îngrijirea copilului și sprijin pentru copii
- Protecție socială
- Indemnizații de șomaj
- Venit minim
- Prestații de bătrânețe și pensii
- Asistență medicală
- Incluziunea persoanelor cu handicap
- Îngrijire pe termen lung
- Locuințe și asistență pentru persoanele fără adăpost
- Accesul la servicii esențiale
UTILDECO – MODEL DE BUNE PRACTICI ÎN REALIZAREA PRINCIPIULUI 17: INCLUDEREA PERSOANELOR CU HANDICAP

Persoanele cu handicap au dreptul la un venit care să le asigure o viață demnă, la servicii care să le permită să participe pe piața muncii și în societate și la un mediu de lucru adaptat nevoilor lor.
UtilDeco – unitate protejată și întreprindere socială de inserție, își propune să transforme dizabilitatea în abilitate. Întreprinderea socială înființată de ADV România propune o platformă durabilă și eficientă pentru ocuparea forței de muncă și menținerea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități. În atelierele UtilDeco, persoanele cu dizabilități și alte categorii defavorizate beneficiază de un loc de muncă sigur, salarii corecte și un mediu de angajare adaptabil. Mai mult de 50% dintre angajații UtilDeco sunt adulți cu dizabilități.
UtilDeco folosește 100% din veniturile generate pentru a finanța proiecte de incluziune socială pentru adulții tineri din medii vulnerabile, pentru a susține servicii care oferă integrare socio-profesională, consiliere și orientare în carieră, și asistență continuă în dezvoltarea individuală a potențialului fiecărui angajat.
Între 2008 și 2020, UtilDeco a sprijinit proiecte care au avut un impact pozitiv asupra vieții persoanelor cu dizabilități și din medii vulnerabile, în ceea ce privește independența socială și economică și a oferit oportunități de implicare și bunăstare în comunitate.
RECOMANDĂRILE ENSIE
Noua strategie europeană pentru persoanele cu handicap 2021-2030 ar trebui să fie în strânsă legătură cu Pilonul european al drepturilor sociale și să fie aliniată la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD).
Un pilon social puternic va contribui la dezvoltarea durabilă a obiectivelor care stabilesc agenda pentru schimbări transformative la nivel global, cu scopul de a pune capăt sărăciei, a proteja planeta și a asigura protecția drepturilor omului.
ENSIE face apel la autoritățile publice, în special la cele de la nivel național, să creeze un ecosistem favorabil pentru întreținerea și dezvoltarea întreprinderilor sociale care ajută persoanele cu dizabilități în mod special. Mai mult, ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități au posibilitatea de a accesa serviciile sociale și de a participa în societate ca orice alt cetățean al țării respective.
Propunerile specifice pentru UE și statele membre de a pune în aplicare 8 principii cheie din Pilonul european al drepturilor sociale, la care contribuie majoritatea întreprinderilor sociale de inserție prin activitatea lor zilnică: nr. 1, 2, 3, 4, 8, 14, 17, 18.
Nr. 1 – Educație, formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții
Întreprinderile sociale îi vizează pe cei care au un scăzut nivel de competențe și care riscă să fie cei mai afectați de tranzițiile ecologice și digitale. Prin urmare, este necesar să existe programe specifice care să vizeze aceste persoane și să îi ajute să își dezvolte abilitățile.
Propunerea „Pact pentru competențe” pentru economia socială” este deja o veste bună pentru sectorul întreprinderilor sociale. Cu toate acestea, ENSIE solicită si alte acțiuni concrete pentru cei mai defavorizați.
Nr. 2 – Egalitatea de gen
Pentru ca femeile să se bucure de drepturile lor sociale și economice depline, sunt necesare mai multe politici obligatorii în favoarea egalității de gen și a egalității de oportunități pe piața muncii.
Ar trebui să existe la nivelul UE măsuri legislative pentru a facilita aranjamentele programului de lucru și echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, precum și pentru a îmbunătăți protejarea drepturilor angajaților part-time.
Nr. 3 – Egalitatea de șanse
Discriminarea bazată pe mediul socio-economic merită, de asemenea, o atenție specifică alături de toate celelalte tipuri de discriminare. ENSIE solicită UE să recunoască mai pe larg acest tip de discriminare și să se asigure că toate persoanele, indiferent de statutul lor și de pe teritoriul UE, sunt acoperite de principiile Pilonului european al drepturilor sociale.
Migranții și minoritățile etnice, rasiale și religioase sunt restricționate în accesul pe piața muncii sau sunt suprareprezentate cu locuri de muncă necalificate și cu salarii mici. Aceste persoane se confruntă cu bariere în accesul la educație și la alte servicii.
Nr. 4 – Sprijin activ pentru ocuparea forței de muncă
ENSIE solicită Comisiei Europene să publice recomandări pentru statele membre, astfel încât acestea să dezvolte politici care să contribuie la dezvoltarea măsurilor active de ocupare a forței de muncă destinate să sprijine întreprinderile sociale de inserție.
Prin alegerea măsuri speciale de sprijin pentru întreprinderile sociale de inserție autoritățile publice pot transforma costurile asociate persoanelor defavorizate într-o investiție reală care generează atât rentabilitate economică, cât și socială.
Nr. 8 – Dialogul social
Comisia Europeană trebuie să promoveze modelul întreprinderilor din economia socială și principiile lor participative și democratice ca forme alternative de guvernanță a întreprinderilor care promovează implicarea deplină a angajaților și participarea lor activă la stabilirea politicilor și a luării de decizii.
Nr. 14 – Venit minim
Împreună cu platforma socială, ENSIE solicită adoptarea unei directive-cadru a UE privind venitul minim adecvat. Mai mult, sărăcia în muncă trebuie prevenită.
Nr. 17 – Incluziunea persoanelor cu dizabilități
Noua strategie europeană pentru persoanele cu dizabilități 2021-2030 ar trebui să fie în strânsă legătură cu Pilonul european al drepturilor sociale și să fie aliniată la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și obiectivele de dezvoltare durabilă. (ODD)
RECOMANDĂRI ENSIE PENTRU STATELE MEMBRE:
Nr. 1 – Educație și formare profesională
Statele membre ar trebui să continue să instituie căi de perfecționare, prin programe stabilite în cooperare cu partenerii sociali și furnizorii de educație și formare – inclusiv întreprinderile sociale de inserție -, precum și cu autoritățile locale, regionale și naționale.
De asemenea, acestea ar trebui să ofere inițiative care să ofere cetățenilor mai multe posibilități de validare a competențelor dobândite în afara sistemelor instituționale de educație și formare, așa cum sunt promovate în Recomandarea Consiliului 2012.
Nr. 2 și 3 – Egalitatea de gen și de șanse
Sunt necesare acțiuni proactive la nivel național pentru a aborda cauzele inegalităților și a discriminării de gen. De exemplu, acestea pot include achiziții publice responsabile cu clauze sociale și contracte rezervate, planuri și strategii, campanii de sensibilizare și informare publică, audituri de gen, bugetare adaptabilă la gen, egalitate de gen în organele și instrumentele de negociere colectivă.
Nr. 4 – Sprijin activ pentru ocuparea forței de muncă
Guvernele ar trebui să aleagă să sprijine întreprinderile sociale de inserție și integrarea persoanelor defavorizate pe piața tradițională a muncii prin măsuri active pe piața muncii.
Nr. 17 – Incluziunea persoanelor cu dizabilități
ENSIE solicită autorităților publice să creeze un ecosistem favorabil pentru întreținerea și dezvoltarea întreprinderilor sociale care ajută în special persoanele cu dizabilități.
Mai mult, ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități au posibilitatea de a accesa serviciile și de a participa la societate ca orice alt cetățean.
Nr. 18 – Îngrijire pe termen lung
Oricine are dreptul de a accesa servicii esențiale de bună calitate. Recunoașterea și sprijinul operatorilor economici precum întreprinderile sociale de inserție ar trebui să fie asigurate pentru a permite oamenilor care provin din grupuri vulnerabile să acceseze reintegrarea și accesul la serviciile pieței muncii.
Pe lângă recunoașterea întreprinderilor sociale de inserție ca intermediari esențiali în furnizarea de servicii sociale, este de asemenea crucial să le includem în măsurile de sprijin pentru întreprinderile tradiționale, așa cum a fost evidențiat de dl Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, în scrisoarea adresată Ministerelor Muncii din statelor membre.