
O călătorie de aproape 3 ani, care a început în 2019, cu visul de a inspira crearea de afaceri prietenoase cu omul, mediul și comunitatea. Acesta este Acceleratorul de Întreprinderi Sociale în regiunea Nord-Est – un proiect implementat de ADV România, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Scopul proiectului a fost înființarea unui număr minim de 21 de întreprinderi sociale în regiunea Nord-Est, ca soluție sustenabilă pentru reducerea disparităților sociale, combaterea sărăciei și crearea de locuri de muncă incluzive pentru persoane care aparțin grupurilor defavorizate.
Proiectul face parte din programul „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” care a fost premiat la 𝗚𝗮𝗹𝗮 𝗖𝗖𝗜𝗙𝗘𝗥 𝟮𝟬𝟮𝟮.
- 122 de persoane din regiunea Nord-Est au participat la cursurile de “Antreprenor în Economia Socială” și ”Manager de Întreprindere Socială”.
- 53 planuri de afaceri au fost depuse în competiția ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” și au urmat un proces amplu de evaluare: verificare administrativă; evaluarea tehnică și etapa de pitch.
- In final, s-au înființat 21 de întreprinderi sociale, 10 dintre acestea fiind și întreprinderi sociale de inserție. Valoarea totală a granturilor care au fost oferite acestor entități este de 2,1 milioane de euro.
- 106 locuri de muncă au fost create în cadrul acestor întreprinderi, iar 25 dintre acestea sunt destinate persoanelor din grupuri vulnerabile.
Aceste întreprinderi sociale au lansat un nou trend în comunitate și au devenit adevărate modele de inovare socială. 90% din profitul pe care îl generează este direcționat misiunii sociale.
Povești de succes
Întreprinderi sociale sprijinite cu fonduri europene în regiunea Nord-Est
O colecție de 21 de povești care prezintă activitatea întreprinderilor sociale, povestea antreprenorilor sociali și impactul în comunitate.
În ce domenii au fost dezvoltate cele 21 de întreprinderi sociale
Economie circulară / Consum sustenabil
Servicii educaționale pentru copii
- Eki Social – servicii educaționale și recreative pentru copii
- Asociația ADIR – intervenție terapeutică pentru copii cu sindrom Down și servicii after-school
- Dream Art Center – centru educațional și cultural pentru copii
- Navigator Academy – After School / Before School în Iași
- Piticii Creativi – club educațional și creșă în Miroslava
Servicii B2B / servicii profesionale
- Portretica – Servicii foto și video în Iași
- Vatams Concept – agenție marketing
- Humans AntiCafe – spațiu co-working & organizare evenimente
- Eco Logistik Natura
Producție
- Izocel Prodinstal – producție material izolator ecologic
- Inoxis – producție mobilier inox
- Go Planet! – producție pahare biodebradabile și compostabile
Catering, HoReCa
- Hanul Boierilor – restaurant și catering pentru evenimente în Negrești
- Summasana – servicii de catering în Iași și Lețcani
Servicii medicale
- Tia Dent Help – servicii stomatologice în Iași
- CosmiDent Social – stomatologie și estetică dentară în Iași
- ZenDent – servicii stomatologice, Valea Lupului, Iași
Servicii beauty și formare profesională
- Q Estetic – servicii estetice Iași
- Posh Academy
- Veronica Moraru Nails Academy – cursuri și servicii de manichiură-pedichiură
Impact și rezultate
Manuela Iftimoaei, managerul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale în regiunea Nord-Est” povestește despre misiunea și impactul proiectului.
Ce rol au întreprinderile sociale în transformarea comunităților
Start-up-urile de economie socială au creat locuri de muncă incluzive pentru persoanele din medii vulnerabile, produc obiecte din materiale reciclate sau promovează consumul sustenabil, oferă cursuri și servicii gratuite femeilor din medii vulnerabile, ajută persoanele vârstnice cu alimente preparate sau oferă copiilor din medii vulnerabile servicii stomatologice sau educaționale gratuite, copiii cu nevoi speciale pot avea acces gratuit la servicii de terapie, iar victimele accidentelor auto beneficiază gratuit de tratamente estetice.
Cum vor fi sprijinite aceste întreprinderi să devină competitive și sustenabile
Finanțarea oferită prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 a fost valorificată și pentru a crea o serie de mecanisme care vor asigura sustenabilitate proiectului:
- Prima Hartă interactivă a întreprinderilor sociale din România, care fost conectată la rețele internaționale, fiind un instrument de promovare a acestor întreprinderi și a achizițiilor responsabile social.
- 3 proiecte legislative înregistrate în parlament care propun facilități fiscale și non-fiscale pentru sectorul de întreprinderi sociale.
- Includerea celor 21 de întreprinderi în primul cluster de economie socială din România, înregistrat de ADV pe platforma europeană de clustere. Scopul acestui cluster este de a ajuta întreprinderile sociale să se dezvolte și să devină mai competitive, multiplicând astfel impactul pozitiv pe care îl au asupra comunităților locale și asupra mediului.
Acceleratorul de întreprinderi sociale a fost gândit ca un incubator pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului de economie socială. Acesta va servi ca bază pentru programele viitoare prin care ADV România va contribui la dezvoltarea ecosistemului de economie socială.
Proiectul se încheie la 30 septembrie 2022, însă călătoria continuă, alături de o comunitate de impact dedicată să găsească soluții inovatoare la problemele societății.
Acceleratorul de Întreprinderi Sociale în regiunea Nord-Est – proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.